DESPRE SISTEMUL DE GRADE (DAN) IN YUMEIHO

- 1 DAN (gradul 1), debutant Yumeiho - absolvent curs inițiere în Yumeiho.
Competențe: posesorul gradului 1 poate aplica masaj Yumeiho membrilor de familie (persoane sănătoase)
Cerințe: minim 18 ani, minim studii medii.

- 2 DAN (gradul 2), practicant Yumeiho - absolvent curs inițiere și/sau perfecționare în Yumeiho.
Competențe: posesorul gradului 2 poate aplica Yumeiho persoanelor sănătoase în scop profilactic.
Cerințe: similare celor pentru obținerea gradului 1.

- 3 DAN (gradul 3), Terapeut Yumeiho - absolvent cursuri și stagii de perfecționare.
Cerințe: minim 1 an practică Yumeiho consecventă, după obținerea gradului 2. Participarea la minim 2 stagii de perfecționare.
Competențe: posesorul gradului 3 poate aplica Yumeiho în scop preventiv și terapeutic; poate solicita licența Yumeiho C.T.M. Având astfel dreptul de a-și face publicitate, de a se promova în mass-media.

- 4 DAN (gradul 4) - instructori asistenți, reprezentanți regionali, organizatori cursuri, terapeuți Yumeiho cu merite deosebite; reprezentanți și membrii ai Consiliului Director al S.R.Y.
Cerințe: minim 2 ani practică Yumeiho după obținerea gradului 3. Pentru instructorii asistenți: vocație ca instructor, abilități deosebite în teoria și practica Yumeiho fundamentală; pentru reprezentanții regionali și organizatorii de cursuri: rezultate deosebite în organizarea de cursuri, activități promoționale Yumeiho și S.R.Y.

Competențe: stabilite individual, în funcție de fiecare caz în parte.

Observații privind instructorii asistenți:
1. Formarea instructorului asistent presupune participarea la cursuri în calitate de asistent al instructorului coordonator (cu grad superior, 6 sau 7) care-i va stabili ulterior competența. Nu poate fi definit un număr fix de participări, conform posibilităților și abilităților individuale formarea instructorului asistent poate dura mai mulți sau mai puțini ani.
2. Instructorii asistenți pot instrui până la gradul 2. Pentru gr. 2 examenul va fi efectuat de către instructorul coordonator.

- 5 DAN (gradul 5) - instructor Yumeiho.
Cerințe: minim 2 ani de activitate după obținerea gradului 4. Rezultate deosebite în promovarea Yumeiho și instruire. Gradul 5 se poate obține doar la Centrul Internațional de Yumeiho din Nagaoka - Japonia.
Competențe: instruiește și formează terapeuți Yumeiho.

- 6 DAN (gradul 6) - maestru Yumeiho.
Cerințe: lider național și internațional, minim 2 ani de activitate excepțională după obținerea gradului 5.
Competențe: instruiește și formează terapeuți Yumeiho; instruiește și formează instructori asistenți; coordonează și verifică activitatea instructorilor și a terapeuților Yumeiho (gr. 3 - 5).

- 7 DAN (gradul 7) - mare maestru Yumeiho
Cerințe: gradul 7 se obține în mod excepțional, la decizia d-lui Kitami Toshiharu, director al Centrului Internațional de Yumeiho din Japonia.


OBSERVAȚII IMPORTANTE!
1. Cel mai important nivel în Yumeiho este gradul 3. Adică terapeut Yumeiho!
Gradele superioare își au rostul doar în măsura în care contribuie activ, util și performant la următoarele aspecte: a) formarea de profesioniști Yumeiho (adică posesori gr. 3); b) organizarea și susținerea la nivel instituțional a terapeuților Yumeiho (de ex. S.R.Y.); c)  coordonarea activității și controlul calității profesioniștilor Yumeiho; d) promovarea Yumeiho (colaborare cu medici, informare mass-media, etc.)
Reprezentarea la nivel național și internațional a intereselor practicanților și terapeuților Yumeiho.
Gradele inferioare sunt doar etape - triere în formarea terapeuților Yumeiho.

2. Calitatea de posesor gr. 4, 5 și 6 nu semnifică obligatoriu și competență terapeutică superioară posesorilor gradului 3! Aceste grade semnifică de obicei funcții și atribuții organizatorice, administrative sau/și competențe de instruire!

3. Instructorii nu sunt obligatoriu cei mai buni terapeuți profesioniști! Poți fi foarte bun instructor dar nu la fel de performant terapeut, și foarte bun terapeut dar mediocru ca instructor.

Sorin Iga
presedinte S.R.Y.