Sănătatea reprezintă parametrul fundamental al vieții. Ideea de prevenire a îmbolnăvirii nu este nici nouă, nici epuizată. Din perspectiva profilaxiei, o terapie ce poate fi concepută și construită în acest scop pare, cel puțin la prima vedere, o abordare inedită și atipică.
Starea de sănătate a unei ființe umane este descrisă, într-un sens integral al termenului, de relația multiplă, somatică, energetică și spirituală pe care aceasta o are cu “Universul”, cu alte cuvinte cu întregul spectru de constituenți existențiali ce fac parte, dar și întreg, din viața acesteia. Unul dintre aspectele importante, fundamentale ale acestei relații este reprezentat de poziția și atitudinea unei persoane în raport cu fiecare moment al vieții. Altfel spus, poziția și atitudinea unui om în fața vieții se traduce prin “gradul/nivelul” de echilibrul psiho-cognitiv și trupesc pe care îl manifestă, adică postura, poziția corpului în diversele ipostaze active și/sau contemplative ale vieții.
Cu toții știm că postura corpului poate influența starea, dar și eficiența cu care ne desfășurăm activitățile zilnice, de la cele mai obișnuite (care pot fi banale, dar și complexe) la cele mai noi și complicate. În acest sens, o readucere a ființei umane de la o anomalie posturală la o armonie în relația cu mediul înconjurător este o provocare terapeutică. A aborda un proces complex și integral ce vizează o reajustare posturală, o transpunere a ființei umane în ipostaza de a-și revendica sănătatea, fie ea și efemeră, în ambientul pe care îl explorează, vizează, în primul rând, trei puncte de reper fundamentale: verticalitatea, echilibru și simetria.
Una dintre cele mai importante componente ale ființei umane este coloana vertebrală. Denumirea de “coloană vertebrală” manifestă, cel puțin în limba română, două înțelesuri. În sensul propriu desemnează structura osteo-articulară responsabilă cu menținerea echilibrului ortostatic și dinamic. În sensul figurat, un om are “coloană vertebrală” atunci când prin starea sa, reflectată prin modul în care reprezintă un punct de reper profesional și moral, dar și un set de valori spirituale ce sunt racordate la echilibrul, armonia și simetria specifice rigurozității cauzale cu care se manifestă Creația (Universul in care trăim), desemnează o atitudine.
O modalitate de reajustare posturală și, implicit, de prevenire a îmbolnăvirilor, este terapia manuală japoneză Yumeiho.
Abordarea exhaustivă a unei teme, indiferent de registrul de cunoaștere și aplicabilitate, implică o “traducere” a denominației, cea care reflectă, într-o primă etapă de definire, esența, mecanismele și principiile de funcționare ale metodei propuse, dar și potențialul de eficiență cuantificat de studiile și cercetările ce pot evalua acest parametru. Denumirea corectă și completă a terapiei este “Kotsuban Yumeiho Taiso”. În limba japoneză, “kotsuban” înseamnă “pelvis”, “Yumeiho” este o construcție etimologică alcătuită din trei componente: “yu” care înseamnă “ a țâșni, a erupe, a crește rapid”, “mei” reprezintă “forța vitală”, “ho” se traduce prin “tehnică, procedeu, metodă”, iar “taiso” se referă la seturile de exerciții de gimnastică terapeutică ce sunt utilizate pentru a menține și/sau amplifica efectele ședințelor de terapie propriu-zise. Cu alte cuvinte, terapia manuală japoneză Yumeiho apelează la forțele, energiile și mecanismele intrinseci ale ființei umane individuale (abordarea terapeutică fiind strict personalizată) pentru a o readuce la o stare apropiată de echilibrul, simetria și funcționalitatea ideală.
O definiție lapidară, ce subliniază aspecte distinctive ale terapiei Yumeiho, scoate în evidență, în spectrul foarte larg al metodelor corectiv-terapeutice dedicate tulburărilor de statică și dinamică ale aparatului locomotor, faptul că această terapie își bazează teoria și practica pe studiul relației de interdependență dintre poziția predominantă a centrului de greutate al corpului și potențialul maladiv, cu referire directă la patologia umană.
Poziția predominantă a centrul de greutate al corpului uman este baza, fundamentul și/sau cauza ipostazelor de echilibru relativ, dezechilibru moderat sau anomalie posturală. Cu alte cuvinte, combaterea pozițiilor somatice vicioase, educarea și cultivarea unui comportament postural adaptat nevoilor de activitate și de acțiune individuale inseamnă, într-o primă etapă de implementare, dezvoltarea unei strategii (individualizate și generalizate) de prevenire (“profilaxie terapeutică”). Aceasta strategie este reprezentată, în cadrul celor 100 de procedee ale terapiei Yumeiho, de integrarea în protocolul “standard” a unui ansamblu de tehnici terapeutice manuale și exerciții fizice complexe ce au ca scop reabilitarea echilibrului, simetriei și a funcționalității organismului uman.
Procedeele terapeutice manuale, aplicate în scop profilactic sau corectiv constau în: tehnici de manipulare osteo-articulară, gimnastică mio-articulară pasivă, metode de punctoterapie (similare reflexoterapiei și presopuncturii, dar cu o abordare distinctă), tehnici speciale de masaj, elemente de stretching ce pot fi asociate cu modalități de disciplinare a respirației și tehnici de relaxare.
Cele mai importante studii și cercetări știintifice cu caracter medical ce au vizat eficiența curativă și profilactică a terapiei Yumeiho au fost efectuate pe parcursul a 10 ani (1991-2000) la “Centrul de Cercetări Șiintifice al Spitalului Militar Central al Aviației din Moscova”. În urma rezultatelor și a concluziilor desprinse, terapia Yumeiho a fost oficial implementată ca metodă de profilaxie și reabilitare în tratarea unor cadre cu pregătire specială din armata rusă (aviatori, personal cu program de antrenament specific cosmonauților).
Dincolo de aspectele ce evidențiază istoria și dezvoltarea acestei metode terapeutice, rămâne experiența directă, cea care se referă atât la etapa de învățare a terapiei (un proces ce este, el însusi, o terapie), cât și la cea de aplicare și de apariție a rezultatelor terapeutice.
În consecința a peste 10 ani de experiență în abordarea patologiilor ce vizează orice aspect perturbator, anormal din cadrul comportamentului postural ce conține potențial de declanșare a îmbolnăvirilor, putem susține că Yumeiho este o metodă care, prin utilizarea arsenalului tehnic, în primul rând previne și în același timp (ce poate fi și mai târziu, uneori foarte târziu) tratează.
Afecțiuni ale coloanei vertebrale bine definite (cifoza, scolioza, lordoza, combinații ale acestora, protruziile și debordurile discale, herniile de disc, etc) cu etiologie posturală și evoluție individualizată, reprezintă un segment patologic “fertil” ce reclamă aplicarea terapiei Yumeiho cu rezultate ce se referă la ameliorare, îmbunătățire a stării de confort local. În același registru putem menționa unele afecțiuni ale zonei cervicale a coloanei (spondiloză, torticolis, etc), centura scapulară (hipertonii ale musculaturii, asimetrii, periartrite humero-scapulare, etc), algiile frecvente lombare (lombalgiile, lombosciatica), tulburări articulare în zona șoldurilor (coxartroza) și a genunchilor (gonartroza), anomaliile distincte “hallus valgus”, “hallus varus”, micromodificările osoase (osteofitele) și acestea reprezintă doar o mică parte din gama de afecțiuni ce pot fi tratate și ameliorate prin terapia Yumeiho.
Date fiind aceste argumente generale, dar și experiența noastră personală profesională, există un cadru știintific consistent ce poate constitui un pretext de implementare a terapiei Yumeiho într-un studiu de amploare, actualizat, în cadrul învățământului universitar și post-universitar, o provocare pentru studenții facultăților cu specializare în kinetoterapie, balneofiziokinetoterapie, educație fizică și sport, științe ale mișcării.
* Lucian Dănilă – masterand “Kinetoterapie la domiciliu” Universitatea “Dunărea de jos”, Facultatea de educație fizică și sport; terapeut Yumeiho (gradul 3)
* Mihai Marian Mirodone – instructor și terapeut Yumeiho (gradul 5)
Membri ai “Societății Române de Yumeiho” și atestați de “Institutul internațional de medicină preventivă practică” din Nagaoka, Japonia
Bibliografie:
* Miracolul secolului XX – Masayuki Saionji, Editura Eurobit, 1994
* Yumeiho (Kotsuban, Taiso, Gyoho, Seitai – Informații esențiale) – Societatea Română de Yumeiho
* Yumeiho – Manualul instructorilor pentru gradul 1, Krakovia, 1997