Masayuki Saionji - fondatorul terapiei Yumeiho®

Saionji Masayuki Masayuki Saionji
18.11.1943 – 28.02.2005

Fondatorul Terapiei YUMEIHO® – OTSUKI MASAYUKI cunoscut mai ales sub pseudonimul SAIONJI MASAYUKI s-a nascut in data de 18.11.1943 in orasul Tokyo – Japonia.

In tinerete, desi pasionat de medicina traditionala orientala, la insistentele tatalui sau urmeaza cursurile universitatii “MEIJI” din Tokyo, facultatea de comert. In anii de studentie este atras mai mult de studiul limbii si caligrafiei chineze decat de principiile si regulile comertului. In consecinta, va renunta in timp la cursurile universitare in favoarea perfectionarii caligrafiei chineze.

Timp de trei ani este instructor de caligrafie chineza. Viziteaza deseori China pentru a-si perfectiona tehnica, acolo intrand in contact cu medicina traditionala chineza prin intermediul cartilor antice pe care le studia din punct de vedere caligrafic. Principiile teoretice, filosofia si mai ales procedeele terapeutice manuale prezentate in aceste lucrari il fascineaza si decide sa si le insuseasca.

In anul 1975 il intalneste pe Shuichi Ono Hidekazu, un cunoscut maestru de Seitai Ho – [metoda terapeutica manuala avand ca scop echilibrarea fiziologiei umane plecand de la ajustarea posturala respectiv prin aplicarea unor procedee de echilibrare functionala mio-articulara, punctoterapie, masaj si manipulari articulare].
Maestrul Shuichi Ono Hidekazu isi fundamentase procedeele terapeutice bazandu-se pe studiul indelungat al tehnicilor de reabilitare Zheng Ti Fa, aplicate in cadrul manastirilor budiste din China (printre altele si in faimoasa manastire Shao Lin).

Timp de 6 ani studiaza diverse metode terapeutice manuale traditionale orientale, indeosebi cele chineze si japoneze (Tui-na, Zheng Ti Fa, An-Ma, Shiatsu, Do In, Seitai-ho, etc.).

In anul 1980 deschide un cabinet privat in Tokyo. Tot in acest an incepe studiul limbii Esperanto care ii va fi de un real folos, ulterior, in promovarea metodei terapeutice proprii.

In anul 1981 finalizeaza studiile incepute in cadrul scolii nationale japoneze de Shiatsu si terapii traditionale orientale (NIHON – SHIATSU SENMON GAKKO).

Tot in anul 1981 pune bazele unui sistem terapeutic inovator, numit initial “Masaj Divin” iar mai apoi “Terapia prin Indreptarea Coxalelor si Presopunctura” sau “Terapia Yumeiho”.

In anul 1982 fondeaza, impreuna cu un grup de colaboratori apropiati, organizatia numita: “Liga pentru generalizarea la scara intregii umanitati a terapiei de indreptare a coxalelor, prin masaj si punctoterapie” iar apoi, in acelasi an, pune bazele fundatiei “AKAHIGE”, al carei presedinte este pana in anul 2005, scopul fundatiei fiind raspandirea terapiei Yumeiho la nivel international.

In anul 1983 este licentiat ca Maestru de masaj Shiatsu si punctoterapie, licenta fiind sustinuta in cadrul Fundatiei de Examinare pentru Studii si Practici de Terapie Orientala, singura institutie acreditata de Ministerul Sanatatii din Japonia sa acorde astfel de titluri, fiind astfel acreditat oficial ca maestru in terapii manuale traditionale japoneze.

In anul 1987 pune bazele “Institutului International de Medicina Preventiva Practica din Tokyo” al carui director este pina in anul mortii, 2005.

Incepand cu anul 1989 este invitat in diverse tari ale lumii pentru a-si prezenta terapia, aceste vizite fiind organizate in principal de grupuri si organizatii ale vorbitorilor de Esperanto.

In anul 1990 este invitat pentru a preda terapia Yumeiho in cadrul Spitalului Militar Central al Aviatiei din Moscova – Rusia. Incepe astfel o colaborare care va dura peste 10 ani, pe parcursul timpului fiind facute, in colaborare cu aceasta institutie, numeroase studii si cercetari stiintifice cu privire la eficienta profilactica si curativa a terapiei Yumeiho.

In anul 1992 este invitat in calitate de “lector de inalta calificare” la Universitatea de Medicina si Farmacologie Traditionala din orasul Jiaozuo, provincia Hunan – China.

In anul 1994, Institutul de Cercetari in Medicina Traditionala de pe langa Ministerul Sanatatii din Rusia, ii confera titlul onorific de Doctor in Medicina Traditionala.

In anul 1995, la Moscova, prezinta cu succes terapia Yumeiho in fata Consiliului Stiintific al Academiei Internationale de Stiinte pentru concursul vizand titlul de Doctor in Stiinte Medicale. Tot in acest an, 1995, Academia Internationala de Stiinte din San Marino ii acorda titlul de Doctor in Stiinte Medicale Traditionale.

In perioada 1990 – 1995 viziteaza frecvent Moscova, respectiv Centrul de Cercetari Stiintifice de pe langa Spitalul Militar Central al Aviatiei Militare unde instruieste peste 130 de medici militari in aplicarea terapiei Yumeiho. Beneficiarii aplicarii terapiei sunt in special pilotii si cosmonautii, aplicarea terapiei Yumeiho fiind recomandata si aplicata atat in scopul prevenirii aparitiei bolilor profesionale (specifice activitatii acestora) cat si pentru tratarea bolilor in fazele incipiente.

In perioada 1989 – 2004 calatoreste in peste 40 de tari, cu scopul popularizarii terapiei Yumeiho si al pregatirii practicantilor acesteia din afara granitelor Japoniei.

Pana in anul 2004 terapia Yumeiho a fost raspandita in 73 de tari. In multe dintre acestea creandu-se centre de practica si instruire precum si organizatii profesionale.

In anul 1993 viziteaza pentru prima data Romania (Timisoara), cu prilejul lansarii cartii “MIRACOLUL SECOLULUI XX”, traducerea in limba romana din esperanto fiind facuta de d-na prof. univ. Rodica Popa si d-na Dr. Florica Popa.

La data de 28 februarie 2005, Dr. SAIONJI MASAYUKI, fondatorul Terapiei Yumeiho si director al Institutului International de Medicina Preventiva Practica din Tokyo, trece la cele vesnice in urma unui nefericit accident.

Activitatea publicistica:

In anul 1987, in Japonia, i se publica prima carte (cu numele “ Yumeiho – tratarea rapida a diferitelor suferinte”) in care Dr. Saionji Masayuki isi prezinta conceptul teoretic propriu asupra cauzelor patologiei umane si metoda terapeutica proprie, evoluata din acesta.

In perioada 1987 – 1991 scrie si publica, atat in China cat si in Japonia, 7 lucrari despre terapia manuala proprie “YUMEIHO”. Cartile “Insanatosire rapida prin Terapia Yumeiho” si “Cum se poate preveni moartea subita” ajung best-sellere.

In perioada 1987 – 2004 publica numeroase articole si interviuri in ziare si reviste cum ar fi: “THE JAPAN TIME” – 1989; “PASSPORT TO THE NEW WORLD” – 1994; “LA REVUO ORIENTA” – 1996; si altele.

In anul 1989 traduce si publica prima editie, in limba esperanto, a cartii cu titlul “Yumeiho”.

In perioada 1991- 2004 cartea “Terapia Yumeiho” este tradusa in 26 de limbi si tiparita in peste 20 de tari.

In anul 1993, cu titlul: “MIRACOLUL SECOLULUI XX”, se publica traducerea in limba romana a cartii “YUMEIHO” (din versiunea in esperanto, editia 1989).

Sorin Iga
presedinte al Societatii Romane de Yumeiho,
instructor – terapeut gradul 6,
reprezentant international al Institutului International de Medicina Preventiva Practica din Tokyo – Japonia