Indicatii terapeutice

A intocmi un grupaj de indicatii medicale adresate masajului, manipularilor osteoarticulare, punctoterapiei, gimnasticii, respectiv a tuturor tehnicilor si procedeelor incluse in terapia Yumeiho® (si a metodelor terapeutice similare) – cum se obisnuieste in alte domenii ale fizioterapiei – este o tentativa si o misiune aparent facila, dar totodata dificila si, paradoxal, inutila si absurda. De ce ? Pentru ca indicatiile acestor aplicatii terapeutice sunt nenumarate. Chiar daca dorim sa incercam o clasificare a acestora, riscam sa ne expunem criticii, datorita hazardului si omisiunilor. Prezentam o expunere aproximativa a acestor indicatii, cu scopul de a reduce la minimum ignorarea sau necunoasterea lor.

 • Tulburari de statica si dinamica ale aparatului locomotor cum ar fi: asimetrii de bazin, cifoze, scolioze, hiperlordoze si combinatii si complicatii ale acestora (cifoscolioze, etc.); distributia necorespunzatoare a greutatii corpului la nivelul bazinului respectiv la nivelul membrelor inferioare (prevenirea patologiei induse de aceste tulburari sau ameliorarea patologiei prezente); rigiditate musculo-articulara, laxitate ligamentara; tulburari de mers, echilibru, statica, datorate cauzelor mai sus mentionate si a complicatiilor induse, etc.
 • Nevralgii si neuromialgii, indiferent de localizarea, substratul anatomo-functional si cauza acestora (cu exceptia cauzelor care se constituie in contraindicatii, vezi hernia de disc lombara cu sciatica): reumatismale, neurologice, post-traumatice, psihogene, afectiuni articulare, miozite, miofascite, miogeloze, celulite, nevrite si polinevrite, retractii musculo-tendinoase, contracturi musculare, hipotrofii si atrofii musculare de diferite cauze (centrale si periferice, neurologice si post-traumatice, postinflamatorii si postinfectioase etc.);
 • Afectiuni si suferinte ale aparatului cardiovascular, periferice si centrale: staze venoase si limfatice, cu edeme circulatorii periferice, ischemii vasculare periferice in stadii functionale, incipiente, hipertensiuni arteriale in stadii functionale;
 • Tulburari gastro-intestinale cum ar fi: tulburari functionale ale tranzitului intestinal de origine vegetativa, constitutionala sau ca urmare a dietei necorespunzatoare (tranzit intestinal diminuat, constipatia, diareea fara cauze infectioase). Diskinezii biliare, staza pilorica (cauzata de stress), etc.
 • Afectari psihogene de diferite etiologii: multiple forme de nevroza astenica, spasmofilii, tetanii cronice, distonii neurovegetative;
 • Afectiuni dismetabolice: obezitate, diabet, guta;
 • Afectiuni din sfera ginecologica: hipotrofii si dezaxari ale uterului, ptoze, aderente, inflamatii cronice etc.
 • Pregatirea gravidei pentru nastere;
 • Pediatrie: anemii diverse, rahitism, sindroame hipoanabolice de diferite cauze;
 • Geriatrie: tratament de intretinere si stimulare a musculaturii scheletice, a articulatiilor si a metabolismului diminuat, etc. Dupa explorari paraclinice permisive (biologice, laborator etc.).
 • Stresul. Tulburari induse de stres cum ar fi: insomnii, anxietate, agitatie, tensiuni musculare dureroase, oboseala cronica psihica si fizica, tulburari neurovegetative diverse, etc. Prevenirea aparitiei stresului sau a instalarii tulburarilor induse de stres. Incapacitatea persoanei de a se relaxa.
 • Diminuarea sau chiar eliminarea efectelor nocive induse de sedentarism;
 • Pregatirea sportivului pentru performanta; Recuperarea capacitatii de miscare si efort la sportivi.
 • Recuperarea pacientilor care au suferit imobilizari prelungite;
 • Ameliorarea, corectarea si cresterea ventilatiei pulmonare. in cazurile in care se diminueaza capacitatea ventilatorie prin rigidizarea cutiei toracice (contracturi musculare, artroze vertebrale toracale, etc.), sau printr-o respiratie incorecta (insuficienta).

Bineinteles ca pe langa indicatiile mai sus mentionate, mai mult sau mai putin precise, sunt numeroase alte cazuri in care aplicarea terapiei Yumeiho poate fi benefica.
in cazul fiecarei indicatii, pot sa apara particularitati specifice fiecarui caz in parte, care sa determine contraindicarea aplicarii terapiei sau a anumitor tehnici si procedee incluse in aceasta. Spre exemplu: nevralgia sciatica este una din indicatiile aplicarii terapiei Yumeiho, cu conditia sa nu fie generata de o hernie de disc (in acest caz sunt interzise manipularile vertebrale). si chiar si in acest caz pot fi intalnite situatii diferite, individualizate de la caz la caz. in consecinta, selectarea, evaluarea si monitorizarea pacientilor este indispensabil a se efectua de catre medici specialisti.

In cazul persoanelor confirmate de catre medic ca fiind clinic sanatoase, aplicarea terapiei se poate face integral, in siguranta. Abordarea se va face preponderent in plan profilactic. Adica se vor corecta acele tulburari (anomalii) functionale care creaza disconfort sau care pe termen lung pot induce stari patologice.

Observatie:
Un terapeut cu o vasta experienta, si cu o pregatire medicala adecvata, va putea aborda chiar si cele mai dificile cazuri, obtinand rezultate cel putin satisfacatoare.

Sorin Iga
presedinte al Societatii Romane de Yumeiho,
instructor – terapeut gradul 6,
reprezentant international al Institutului International de Medicina Preventiva Practica din Tokyo – Japonia