Notiuni elementare de anatomie, biofizica si biomecanica ale aparatului locomotor
octombrie 27, 2016
Punct de vedere psihologic asupra terapiei prin masaj
octombrie 27, 2016

Profilaxia neurasteniei prin terapia Yumeiho

Cosmescu Cristiana – practicant gradul II Terapia Yumeiho®

Terapia Yumeiho® se defineşte prin triada “simetrie verticalitate echilibrul“. Simetria, factor decisiv în construcţia fiinţei noastre, din punct de vedere estetic, funcţional, biomecanic, psihic, este determinată şi definită de sănătatea coloanei vertebrale. La rândul ei, coloana vertebrală este cea care generează şi susţine verticalitatea corpului uman în câmp gravitaţional, atât în timpul mişcării cât şi în repaos. Verticalitatea fiecărui om este dependentă de locul în care forţele de atracţie gravitaţionale îşi concentrează acţiunea, adică de centrul de greutate al organismului. Echilibrul este atins atunci când fiecare persoana va trăi în armonie cu interiorul şi exteriorul fiinţei sale. Dar ce ne facem când acest echilibru este perturbat? Verificăm simetria şi verticalitatea.

Neurastenia este boala epuizării şi a suprasolicitării, determinată de cauze psihice exterioare pacientului, care-l dezechilibrează, este o psihogenie, o tulburare de stres. Elementele de culise surprinse în continuare, caută să o diferenţieze de forma depresivă denumită distimie. Neurastenia, în genere, se manifestă ca o slăbiciune iritabilă, sau cum se spune popular “începe să-l lase nervii”, adică excitaţiile de prag obişnuit încep să-l enerveze. Omul devine un “pachet de nervi”, cu alte cuvinte, la cea mai mică incitaţie lumea devine greu de suportat, enervează ceea ce până acum nu s-a întâmplat (tramvaiele de pe stradă, bătutul covoarelor, ţârâitul apei, uşile trântite etc). La toate aceste mici provocări explodează.

Manifestările exploziei pot fi impulsive, distructive sau plâns. Aşadar, irascibilitate, hiperestezie, fatigabilitate, şi de aici conflictul. Toţi ţipă în casă în jurul tău, tu zaci în pat, mai iei o pastilă. Oboseală continuă, fizică, te dor toate, dar mai ales capul. Bolnavul devine neliniştit, indispus, anxios, angoasat. Este ca într-un carusel; tu vrei linişte şi te izolezi, ceea ce duce la lipsă de mişcare. Adică nu mai ai chef de nimic şi din cauza asta te doare capul şi stai în pat, ceea ce nu e bine.

La bărbaţi angoasa se somatizează, mai frecvent precordial sau digestiv, la femei este respiratorie, cu senzaţie de sufocare, de nod în gât. Arderile sunt rapide, consum mare de oxigen, dar cu aport insuficient şi de aici toate aceste reacţii. Emoţiile se produc cu uşurinţă, este de ajuns o privire, un cuvânt să se dezlănţuie furtuna. Pacientul realizează că nu se mai poate controla, deci plânge mai uşor, dar poate să-şi râdă la fel de uşor, sau cum se zice “dă din râs, în plâns”, reacţii deplasate din punct de vedere cantitativ. Aflată în această fază, persoana suferindă nu ia masuri serioase de vindecare, nu se adresează specialistului, se alarmează abia când apare o semiologie în sfera proceselor de cunoaştere, ceea ce înseamnă că dintr-odată devine distrat. Cei de la serviciu cred că bea, sau e îndrăgostit, în orice caz, nu ştiu ce-i cu el, nu se poate concentra, dă impresia de zăpăcit, uituc, promite şi nu se ţine de cuvânt, încurcă treburile, de eficienţă la locul de muncă nici nu poate fi vorba.

Trebuie să ştim că impresia de zăpăceală este dată de atenţia spontană care a câştigat teren în dauna atenţiei voluntare – hiperestezia, că pacientul are un mod pripit de a percepe mediul exterior, adică nu este calm, să perceapă, să audă, să vadă; fiind angoasat le face pe toate-n grabă, ceea ce-i vor aduce dezordine exterioară şi interioară. Această dezordine pe care şi-o crează în fiecare zi, el o pune pe seama zăpăcelii, memoriei lui, chiar acuză o scădere a memoriei, a capacităţii de a învăţa, de a reţine nume şi date.

Aşa cum am spus capacitatea de muncă este scăzută nu numai obiectiv, dar mai ales exagerată subiectiv, iar descrierea lasă loc metaforelor de tipul: “nu mai pot, sunt la pământ, sunt dărâmat”.

Vom mai adăuga la triada Kraindler, (irascibilitate, hiperestezie, fatigabilitate) şi insomnie. Sunt mii de insomniaci, oameni care trăiesc cu spaima că nu vor dormi suficient noaptea, cu consecinţe până la toxicomanie prin dependenţa medicamentoasă. Alt simptom este ameţeala. Ameţeala sperie cu mult mai mult decât cefaleea. Neurastenicul devine anxios, nu mai iese din casă să nu i se întâmple ceva, deci nu mai face mişcare. Sport nici atât, pentru ca din firea lor nu sunt energici, de aceea li se potiveşte aşa bine Terapia Yumeiho®, adică stau la orizontală, dar ca e si când ar alerga 10 km.

Adăugăm pe lista semnelor o parazitare a tuturor analizatorilor, în fruntea listei – tulburările de vedere. Bineînţeles că bolnavul crede că are nevoie de ochelari – începe drama cu oftalmologii pentru că nu-l mulţumeşte nici primul, nici al doilea, “m-au consultat superficial, s-au grabit”, când în fine ajunge să aibă ochelarii, “nici vorbă Zeiss”, nu-i mai poartă că el suferă de nevroză. ORL-iştii au mai mult de furcă cu ei datorită descrierilor ciudate care nu se încadrează în schemele lor, urechea externă este normală, cea internă la fel, dar ei vor să-şi trateze acufenele, însoţite de ameţeli. Urmează paresteziile care aparţin de neurologie, aici avem o întreagă patologie de la boli degenerative la tumori. Pentru că acuză ameţeli, membre reci, claudicaţie intermitentă, scăderea forţei musculare, o inegalitate a axei centrale a corpului, prin urmare rezidă un pacient cu cel mai mai ridicat potenţial de vindecare prin Terapia Yumeiho®.

La capitolul patologie digestivă acuză aerogastria şi aerocolia, ceea ce nu-i uşor. Aerofagia determină sufocări nocturne şi bolnavul se crede un cardiac, răvăşit de regimuri multiple date de internişti, nu mai ştiu ce să mănânce, ajung de nu mai mănâncă iar ei vor continua să slăbească, să le scadă energia. La femei este frecventă patologia colecistică, dischinezia biliară, însoţită de spaimele pietrelor la ficat, hepatită. Se supun la investigaţii riscante dar totuşi fac tubaje, radiografii, sunt nişte bolnavi foarte exploraţi. Să nu uităm de patologia renală, funcţională, cu micţiuni frecvente, imperioase, şi nu în ultimul rând cea ginecologică. Disfuncţii, dezordini, fără un substrat organic, toate astea nu fac decât să se consume vagoane de medicamente în toată lumea.

De cele mai multe ori avem un pacient cu o personalitate premorbidă, cel puţin unul din părinţi a dezvoltat reacţii psihice nevrotice, şi copilul fiind din firea lui mai sensibil, mai speriat de noutatea mediului înconjurător, mai prudent, mai dependent, va introjecta comportamentul părinţilor, şi de aici toată această semiologie.

Neurastenicul e un suferind, e un om îndurerat, are nostalgia şi dorinţa normalităţii. Este pacientul ideal, pentru că vrea să se refacă, dar e încurcat şi în dificultate de a-şi exprima suferinţa. Terapeutul sa nu-i minimalizeze boala, dacă nu-i va fi câştigată încrederea prin răbdare, empatie şi profesionalism, pacientul se va autoculpabiliza şi infirmiza în continuare.

Am structurat un program de Terapie Yumeiho® pentru cei care au dorit să întreprindă profilaxia nevrozei de tip neurastenic. Obiectivul final – un bun control asupra propriului organism prin aplicarea unor serii de proceduri terapeutice manuale ce vizează reechilibrarea organismului afectat de conditiile nocive la care este supus zilnic. Pentru cei care se află deja în suferinţa dar şi profilactic, programul a fost extins pe parcursul mai multor luni, cu o frecvenţă de o şedinţă pe săptămână.

În fiecare sesiune am aplicat toate cele 100 de procedee fundamentale din Terapia Yumeiho®, după ce în prealabil a fost măsurat gradul de asimetrie ale formei, tonusului, mişcării şi staticii corporale. Pe parcurs toate aceste date au fost stocate şi comparate pentru a urmări evoluţia în timp.

După primele sedinţe, deja au început să apară efecte pozitive prin mărirea amplitudinii mişcărilor articulare, adică libertate în mişcare. A dispărut rigiditatea musculară, ceea ce i-a adus pacientului o stare plăcută, de confort. Înlăturată oboseala a avut mai mult timp pentru sine şi pentru ceilalţi, echivalent cu relaţii familiale şi profesionale mult îmbunătăţite.

Concluzia: neurastenia este o stare determinată de o profundă neîncredere în noi înşine. Terapia Yumeiho® te ajută să o recuperezi.

Bibliografie:
1. “Note de curs”, Iga Sorin preşedinte al Societăţii Române de Yumeiho®, instructor terapeut gradul 6, reprezentant internaţional de Medicină Preventivă Practică din Tokyo-Japonia, Timişoara, 2008;
2. “Psihiatrie ed. a 2-a revizuită”, prof.univ.dr.Romilă Aurel, Editura Asociaţia Psihiatrilor Liberi din România, Bucureşti, 2008.

Inapoi la Informatii utile Yumeiho/#articole_specialitate.